כל שיובא להלן מתייחס למיון עובדים שמתבסס על קריאת קורות חיים וראיון אישי בלבד.
לפני שניגשים למלאכת בחירת העובד המתאים, יש ליצור תיאור תפקיד כתוב, או להסתמך על תיאור תפקיד קיים.
כאשר בידינו תיאור תפקיד וקורות חיים של המועמד, ניגש למלאכת בחירת העובד המתאים.
מתיאור התפקיד אנו גוזרים:
• יכולות ביצוע נדרשות.
• ידע וניסיון (ידע מעשי) נדרש.
• תכונות אישיות נדרשות.
בקורות החיים ובראיון אנו מחפשים חמישה דברים חשובים:
• אם אנחנו מראיינים אדם למשרה שלוקח פרק זמן משמעותי ללמוד לבצע אותה היטב, נרצה אדם שקורות החיים שלו מצביעים על התמדה (יותר משנה-שנתיים באותו מקום עבודה). כאשר אנחנו רואים רצף של יותר משלש משרות אחרונות בהן העובד לא התמיד, יש לכך סיבה שנעוצה באישיות שלו, ביכולת להסתגל ולהתמיד או בכישוריו ויש לצפות שלא יתמיד גם בהמשך.
• יכולות ביצוע נגזרות פעמים רבות מתכונות אישיות כמו מוטיבציה, תחרותיות, רצון להצליח, בטחון עצמי, יכולת להתמודד עם אי הצלחה ויכולת להתמקד במשימה.
בראיון עבודה נוכל לבדוק יכולות ביצוע על ידי חיפוש תשובות ספציפיות על הישגים ואופן התמודדות עם משימות.
• ידע וניסיון. ישנן משרות שדורשות היכרות מוקדמת עם תחום ידע. כאשר עובד שמגיע עם ידע מוקדם שחשוב לביצוע העבודה, תקופת ההכשרה שלו תהיה קצרה יותר והמעסיק יוכל להתחיל לקטוף את הפירות מעבודתו תוך תקופה קצרה יותר. לעיתים המעסיק יעדיף עובד עם רמת ידע וניסיון נמוכים יותר. זאת משיקולי שכר או שהמעסיק מעדיף שהעובד ירכוש את הרגלי העבודה שלו במקום עבודתו הנוכחי.
• אישיות. לאישיות העובד יש להתייחס בשני היבטים: היבט העבודה והיבט ההלימה לעובדי החברה האחרים ולתרבות הארגונית. בהקשר של העבודה, תכונות האישיות הנדרשות לעבודה נגזרות מן התפקיד. התכונה הבסיסית ביותר, שהיא גם מאד קשה לבדיקה בשלב המיון היא האמינות. עד כמה אנו יכולים לסמוך על האדם. האם הוא יעשה את מה שנבקש ממנו? האם ידווח בצורה מלאה? האם יעמוד בלוחות זמנים?
• ולבסוף, דבר אחרון אבל בהחלט לא הכי פחות חשוב, בחינת האישיות בהקשר של הלימה אישיותית בין העובד לבין העובדים הנוספים שהוא יצטרך לעבוד איתם. לעיתים, הלימה מבחינת קצב אישי, רמת התייחסות לפרטים, ועצמאות בתפקוד יקבעו את היכולת לעבוד ביחד ואת ההרגשה הטובה שתיווצר אצל שני הצדדים הרבה יותר ממשתנים אחרים שהם יותר קשורי תפקיד.
לסיכום, מה שעוזר לנו לבחור עובד מתאים הוא מחד, התמקדות בעובדות (כישורים, ניסיון, תכונות) ומאידך, דברים "רכים" יותר שיוצרים אווירה בינאישית נעימה בעבודה (התאמה מבחינת אישיות, רקע, קצב אישי ודייקנות/מידת כניסה לפרטים).
אם אתם מוכשרים בבחירת עובדים, עשיתם זאת בהצלחה בעבר, ואתם יודעים איך לנהל ראיון כדי להפיק את המידע הרלוונטי אזי – תמנו את עצמכם לתפקיד בחירת העובדים. אם לא – אל תהססו לפנות למומחים. מקצועיות היא אם ההצלחה גם בבחירת עובדים.