אם הקמת עסק עם שותף הייתה אירוע נטול סיכונים, אז יכול להיות שכולנו היינו בוחרים לצאת למסע העסקי שלנו עם שותף. השותף, יוכל לעבוד בזמן שאנחנו לא זמינים, הוא יוכל להיות משקיע נוסף – מה שיאפשר לנו השקעה גדולה יותר מזו שנעשה אם נצא לדרך ללא שותף. השותף יכול להיות שם ביחד איתנו כשצריך לקבל החלטות לא פשוטות – וכאלה תמיד יש. עד כאן – הכול ורוד.
כיועצת עסקית, מזדמן לי לשמוע סיפורים מסמרי שיער לגבי שותפויות שהשתבשו, לצד מקרים של שותפות מוצלחת בה ירח הדבש נמשך שנים רבות.
אז על אילו שיבושים בשותפויות הזדמן לי לשמוע בחודשים האחרונים?
להלן שני סיפורים קצרים להדגמה:
בעל עסק החליט לצרף את גיסו כשותף מפני שהיה זקוק לעזרה בשל צמיחה של העסק וגם בגלל שהגיס היה מחוסר עבודה באותה תקופה. בתחילת הדרך, הכל הלך חלק. הגיס התגלה כאדם בעל כישורים מתאימים, שהיה גם נוח עם הלקוחות וזמין לביצוע העבודה. לאחר כשנתיים של שותפות, בבדיקה תקופתית, התגלה מחסור של קרוב לתשעים אלף שקל בקופת העסק. בחקירה של המשטרה, התגלה שהגיס היה מעלים באופן שיטתי כספים מן הקופה. בעל העסק (המקורי) שהגיע אלי לאימון עסקי חזר שוב ושוב על המנטרה: אני לא יכול להאמין שהוא בגד בי בצורה כזאת.
סיפור שני: לפני מספר חודשים הוזמנתי לייעץ במשרד עורכי דין בו יש מספר שותפים. במשרד הופיעו סכסוכים בין השותפים על רקע גישות שונות לטיפול בלקוחות, חלוקת עומס שנתפסה כלא הוגנת על ידי חלק מהשותפים וכך גם חלוקת הרווחים. מדובר בסיטואציה מורכבת שבה אנשים שכרוכים ביניהם בהסכם שותפות מצאו את עצמם במצב שמאד מקשה על העבודה ועל המוטיבציה לשיתוף פעולה של כל השותפים.
אז מה כדאי לקחת בחשבון לפני שמחליטים אם לצאת לדרך עם שותף ולפני שבוחרים שותף?
שותף יכול להיות בן או בת זוג, חבר קרוב או בן משפחה, או מישהו שהכירו לנו והמליצו עליו כשותף שמתאים לנו. בכל מקרה, את רעיון צירוף השותף למיזם חדש או לעסק קיים, צריך לבחון היטב תחת זכוכית מגדלת של שיקולים עסקיים, על מנת למנוע טעויות שיפגעו בעסק ו/או בחברות.
ראשית, יש לזכור שאנו מקימים עסק בשביל להתפרנס ממנו. בכך, כאשר העסק מוקם על ידי שני אנשים שצריכים להתפרנס ממנו ולא על ידי אחד, נדרשת הכנסה גבוהה יותר כדי למלא את הדרישה להתפרנסות.
מהן שלש סיבות לא מוצדקות לצירוף שותף?
1. אנחנו פוחדים לצאת לדרך לבד.
2. אנחנו מחפשים מישהו שייקח ביחד איתנו את הסיכון הכלכלי שכרוך בהקמת עסק.
3. אנחנו לא אוהבים להיות או לעבוד לבד וכיף לנו עם חבר מסוים.
הסיבה הכי טובה להקמת עסק עם שותף או לצירוף שותף לעסק קיים היא שלשותף יש כישורים שמשלימים את הכישורים שלנו ונחוצים לשם הקמה, קיום או צמיחה של העסק.
אם החלטתם להקים עסק עם שותף, כדאי שתקפידו על כמה כללים:
בתחילת דרככם המשותפת, רצוי לפני תחילת העבודה, כתבו הסכם שותפות בהתייעצות עם עו"ד. הסכם שותפות, נכתב כדי להסדיר את הנושאים השונים במקרה שמתקבלות החלטות אסטרטגיות בעסק, במקרים של החלטה לסגור את העסק או לשנות אותו באופן משמעותי ועוד. במקרים כאלה, כדאי שתהיה הסכמה לגבי המהלכים שמקובלת על שני הצדדים.
חשוב לבחור שותף שאתם יכולים לסמוך עליו. שותף שדומה לנו מבחינת תפיסת העולם שלו בנושא עבודה. כדאי שבין ערכי היסוד של השותפים יופיעו: לקיחת אחריות, הוגנות, שיתוף ויושר.
מספר נושאים שכדאי שתהיה ביניכם הסכמה לגביהם:
תקציבי הקמה והשקעות, יעדי העסק, לקוחותיו, אופן ביצוע העבודה, שעות הפעילות של העסק, חלוקת העבודה ביניכם וחלוקת פעולות הניהול, השיווק והמכירות. סעיפים אלו הם סעיפי יסוד וללא הסכמה לגביהם הסיכוי להצלחת השותפות פוחת.
אחת הדרכים לעקוף את המורכבות שקיימת בהקמת עסק עם שותף ולענות על הצורך בשותפות, היא קיום שיתוף פעולה אסטרטגי בין שני עסקים נפרדים. לאחר התבססות כל עסק בנפרד, ניתן לשקול האם להמשיך לפעול כשני עסקים נפרדים, או למזג את שני העסקים לאופרציה אחת.